15-06-16 Μετά από 8 χρόνια ιδρύονται Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ

 

15 06 16 EIDIKI

15-06-16 Μετά από 8 χρόνια ιδρύονται Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ

Σε νέο πλαίσιο εισήλθε ο Διάλογος για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ). Το Υπουργείο Παιδείας, με αφετηρία την έκθεση της επιτροπής του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, κάλεσε σε διάλογο τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, το Συνήγορο του Παιδιού και εργαζόμενους από όλες τις δομές της ΕΑΕ, με σκοπό να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνδράμουν στην εξειδίκευση των μέτρων που θα οδηγήσουν στον ανασχεδιασμό και αναβάθμιση της ΕΑΕ.

Δημιουργούνται ομάδες εργασίας με σκοπό τη μελέτη, επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων επί συγκεκριμένων θεμάτων όπως είναι τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, η ειδική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα προγράμματα συνεκπαίδευσης, η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης, η ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλου των ΚΕΔΔΥ και άλλα. Με την ενεργό συμμετοχή και συνδρομή των εργαζομένων στις δομές της εκπαίδευσης, τακτοποιούνται χρόνιες νομοθετικές εκκρεμότητες που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στη βέλτιστη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.

Το Υπουργείο Παιδείας εκσυγχρονίζει το θεσμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο με γνώμονα τις αρχές της ενταξιακής πολιτικής και ταυτόχρονα ενισχύει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του δικτύου της ΕΑΕ ιδρύοντας Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από οκτώ χρόνια, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο γι αυτούς εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η προσπάθεια για αναβάθμιση της ΕΑΕ αναγκαστικά περνά μέσα από τη συνολική αλλαγή και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, του οποίου η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Η καλλιέργεια της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας και η προώθηση της ένταξης και κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών εντός της τυπικής τάξης των συνομηλίκων, όταν αυτό ενδείκνυται, αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη διαφοροποιημένη διδασκαλία.

ΑΠΟΦΑΣΗ: Είσοδος κοινού

Α) Απαγορεύεται η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου και συνιστάται η χρήση κάθε πρόσφορου ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr, ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, http://mydocs.minedu.gov.gr).
Β) Σε εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις επιτρέπεται η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού αποκλειστικά κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού.
Γ) Κατά το ίδιο διάστημα δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση άνω των πέντε (5) ατόμων κάθε φορά.
Δ) Κατά το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων δεν συνιστάται η παρουσία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στους χώρους του Υπουργείου.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top