Δελτία Τύπου

22-11-17 Πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της προδιαβούλευσης για την εθνική στρατηγική στη συνδιάσκεψη υπουργών Νεολαίας στις Βρυξέλλες

22 pafs

22-11-17 Πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της προδιαβούλευσης για την εθνική στρατηγική στη συνδιάσκεψη υπουργών Νεολαίας στις Βρυξέλλες

Ο ΓΓΔΒΜΝΓ Παυσανίας Παπαγεωργίου που συμμετείχε στη συνδιάσκεψη υπουργών Νεολαίας στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης διαβούλευσης για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε:

Στη χώρα μας βρισκόμαστε στο σημείο ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία για την οποία χρειάστηκαν 12 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό ειδικά στο β’ εξάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν  διαβουλεύσεις με φορείς , οργανώσεις, και φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν, επηρεάζουν και  συνεργάζονται με τη νεολαία.  Αφού ολοκληρώσαμε τον Ιούνιο του ‘17 την συγκεντρωτική καταγραφή των σχετικών πολιτικών και των δράσεων της κεντρικής διακυβέρνησης, προχωρήσαμε στη διαδικασία της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης. 

Ζητήσαμε λοιπόν από νέους, όπως και από μαθητές των λυκείων της χώρας  να μας επισημάνουν και να αξιολογήσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σφαιρικά ή ειδικά από μία στρατηγική για τη Νεολαία.

Τα αποτελέσματα δεν μας εξέπληξαν. Το νούμερο  ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας εντοπίζεται στη σχέση τους με την εργασία. Ανεργία,  υποαπασχόληση, χαμηλά αμειβόμενες και επισφαλείς θέσεις εργασίας.  Επομένως, το πρώτο αίτημα των νέων, όπως αυτό προκύπτει από τη μέχρι τώρα διαβούλευση, αφορά στη δημιουργία αξιοπρεπών και βιώσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και στην κατάλληλη προετοιμασία τους  για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Τα δύο επόμενα ζητήματα μεγάλης σπουδαιότητας , όπως επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα διαδικασία της διαβούλευσης, είναι δεύτερον η ποιότητα και η εξασφάλιση των παρεχόμενων προσφορών και υπηρεσιών στους νέους από το κράτος. Εξασφάλιση από μέρους της πολιτείας ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, ελεύθερη πρόσβαση των νέων στις υπηρεσίες υγείας, ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους και τα πολιτιστικά αγαθά.

Τρίτον, η κοινωνική δομή και η ομαλή και ανεμπόδιστη ένταξη και συμμετοχή τους σε αυτή. Μείωση των ανισοτήτων και η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή σε μία κοινωνία που θα τους περιλαμβάνει όλους, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση, γλώσσα, ταυτότητα φύλο, αναπηρία.

Τα βασικά συμπεράσματα που συνάγει κανείς από αυτή την προτεραιοποίηση, συνοψίζονται στο ότι οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα, παρότι ζουν και ανατρέφονται σε μία εποχή μετάβασης και μετάλλαξης των ουσιωδών πολιτικών χαρακτηριστικών της Ευρώπης, αποζητούν και οραματίζονται ένα μέλλον πιο κοντινό στις θεμελιώδεις διακηρύξεις που συγκροτούν το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, τα ίσα δικαιώματα, η συμπερίληψη και η ανεκτικότητα, υπερισχύουν του μοντέλου της Ευρώπης φρούριο και της Ευρώπης του ανταγωνισμού.

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις όπου παρατηρήσαμε έντονα και ομαδικά φαινόμενα συντηρητικοποίησης μίας μερίδας νέων ανθρώπων, η οποία καταφεύγει είτε στη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση και στον εξτρεμισμό, είτε στην ψήφο σε υπερσυντηρητικά και ακροδεξιά μορφώματα εξαιτίας τραυματικών βιωματικών γεγονότων ή ως αντίδραση στην περιθωριοποίηση των υπολοίπων μελών του περιβάλλοντος στο οποίο ζούνε.

Η αλήθεια είναι πως η ανησυχητική αυτή τάση καταγράφηκε πανευρωπαϊκά στα αυξημένα εκλογικά ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων και μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων τους αποτέλεσαν και νέοι άνθρωποι. Στον αντίποδα όλων αυτών είναι που πρέπει να υποστηρίζονται διαρκώς και με πράξεις, οι έννοιες της αλληλεγγύης, της ενδυνάμωσης και της ενεργούς συμμετοχής, προκειμένου οι νέοι να αποκτήσουν έναν ζωτικό ρόλο τόσο στην προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και στην ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες διαβιούν.

Κλείνοντας να τονίσω πως όσο οι υπεύθυνοι για την χάραξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Νεολαία αναζητούν τρόπους και μεθόδους για να προσεγγίσουν τους νέους μέσα από τη χρήση των κοινωνικών μέσων, την ίδια στιγμή η παρουσία τους εντός αυτών των μέσων είναι κυρίαρχη. Οι νέοι είναι οι κύριοι χρήστες αυτών των κοινωνικών δικτύων και των ηλεκτρονικών μέσων. Συνεπώς θα ήταν καλό να επικεντρώσουμε στο πώς θα μας προσκαλέσουν οι εκατομμύρια νέοι σε αυτόν τον ψηφιακό χώρο όπου αυτοί εδώ και καιρό λένε και καταθέτουν τις απόψεις τους και όχι στο πώς θα τους καλέσουμε εμείς σε ένα κόσμο που είμαστε ούτως ή άλλως φιλοξενούμενοί τους. Ακόμα και στην ψηφιακή της εκδοχή η πολιτική για τους νέους πρέπει να είναι ελκυστική και κατανοητή από τους νέους.

22-11 17 Συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη με αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.

rsz 1417457063702846973

22-11 17 Συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη με αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. είχε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Τα μέλη της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο. Ο  κ. Μπαξεβανάκης δήλωσε ότι αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά (2018-2019) και ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να έχουν όλα τα παιδιά μια θέση στις δομές των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων ανάλογα με την ηλικία τους.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγχώνευσης των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Τμήματα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία και ότι το Υπουργείο προγραμματίζει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των βρεφονηπιοκόμων.

Κατέστησε, τέλος, σαφές ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι τομέας του οποίου την αποκλειστική ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

22-11-17 Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ο Κ.Γαβρόγλου

yp 16b 400

22-11-17 Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ο Κ.Γαβρόγλου

Ο Υπουργός  Παιδείας, ‘Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου το Πόρισμα των Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την περίοδο 2011-2017 καθώς και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που του έχουν κοινοποιηθεί, για τις δικές της ενέργειες.

Παράλληλα ο κ. Γαβρόγλου έδωσε εντολή στον Γ.Γ  του Υπουργείου Γιώργο  Αγγελόπουλο να διενεργήσει τον  προβλεπόμενο εκ του νόμου διοικητικό έλεγχο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. 

22-11-17 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης στο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

rsz baxevanakis valchef educ c 20112017

22-11-17 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης στο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στις 20-21 Νοεμβρίου 2017, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη συζήτηση με θέμα “The future of skills and the changing role of vocational education and training”. Στο Συμβούλιο, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 20-11-2017 στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας και τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ). Στο γεύμα εργασίας που προηγήθηκε, με θέμα «Best practices and supporting activities that link learning with real life experience», ο Υφυπουργός παρουσίασε πλευρές του προγράμματος «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ», που υλοποιείται ήδη πιλοτικά σε εννέα ΕΠΑΛ και προγραμματίζεται η γενική εφαρμογή του το επόμενο σχολικό έτος.

Στην τρίλεπτη τοποθέτησή του στον τομέα της Παιδείας ο κ. Μπαξεβανάκης επισήμανε το διττό ρόλο που επιτελεί η ΕΕΚ σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Ως προς τον επαγγελματικό ρόλο αφορά αναφέρθηκε στην προετοιμασία των αποφοίτων ώστε να εισέλθουν με επιτυχία στο επάγγελμα και παράλληλα να συμβάλουν στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, στόχος που συνδέεται άμεσα με την εθνική προσπάθεια της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση, θέτοντας στο επίκεντρο τη γνώση και την εργασία. Αναφορικά με τον κοινωνικό ρόλο επισήμανε την προσπάθεια που επιτελείται να αξιοποιηθούν τα χαρακτηριστικά της ΕΕΚ για να περιοριστούν οι κοινωνικές και κατ’ επέκταση εκπαιδευτικές ανισότητες και να δημιουργηθεί για τους απόφοιτους της ΕΕΚ ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον με τη δημιουργική συμμετοχή όλων των εκπαιδευόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακολουθούν οι δυο παρεμβάσεις του Υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη:

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Προτεραιότητα για την Ελλάδα η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας και η συνολική αναβάθμισή της αποτελεί προτεραιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής μας. Η προτεραιότητα αυτή πηγάζει από το διττό της ρόλο, τον επαγγελματικό και τον κοινωνικό.

Ο επαγγελματικός ρόλος αφορά την προετοιμασία των αποφοίτων για να εισέλθουν με επιτυχία στο επάγγελμα και παράλληλα να συμβάλουν στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και συνδέεται άμεσα με την εθνική προσπάθεια της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση, με επίκεντρο τη γνώση και την εργασία.

Ο κοινωνικός ρόλος αφορά την προετοιμασία των αποφοίτων για τη ζωή. Παράλληλα, επιχειρεί να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της ΕΕΚ για να περιορίσει τη μετατροπή των κοινωνικών ανισοτήτων σε εκπαιδευτικές, φαινόμενο που προέρχεται από αδυναμίες προηγούμενων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Έχει, επίσης, στόχο να δημιουργήσει ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον με τη δημιουργική συμμετοχή όλων των εκπαιδευόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Γι’ αυτό τον σκοπό υλοποιούμε, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, μία δέσμη δράσεων στην Α’ τάξη των ΕΠΑΛ, για τη θεραπεία σοβαρών αδυναμιών της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Περιλαμβάνουν τη μαθησιακή και ψυχολογική στήριξη των μαθητών με στόχο την αναστροφή των χαμηλών προσδοκιών που έχουν από τον εαυτό τους, το άνοιγμα των σχολείων στην τοπική κοινωνία και την υποστήριξη των καθηγητών.

Η σταδιακή εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας αποτελεί βασική μας κατεύθυνση και μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της ΕΕΚ και μία εναλλακτική διαδρομή των αποφοίτων της στο πλαίσιο της αναβάθμισης των επαγγελματικών τους προσόντων. Για την επίτευξη των σκοπών μας, ενσωματώσαμε στον σχεδιασμό της μαθητείας σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η μαθητεία απευθύνεται σε ενηλίκους με στόχο α) την αφομοίωση απαραίτητων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων και β) την ωριμότητα για τις απαιτήσεις αυτής της μορφής μάθησης. Διεξάγεται με βάση Πρόγραμμα Σπουδών που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την ορθή εφαρμογή της τόσο στο σχολείο όσο και στον χώρο εργασίας. Προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση και ασφάλιση με στόχο την ομαλή μετάβαση των αποφοίτων από την εκπαίδευση στο επάγγελμα και εξοικείωσή τους με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, καθώς και την απόκτηση από τους εργοδότες συνείδησης δέσμευσης στην εκπαίδευση των μαθητευομένων.

Ενώ δεν προβλέπουμε αλλαγές στην οργάνωση των συστημάτων εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι η συνεργασία των διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης πρέπει να ενισχυθεί. Ενισχύουμε την κινητικότητα των αποφοίτων, ώστε να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί φραγμοί στην εξέλιξή τους. Σχεδιάζουμε τη συνεργασία των εκπαιδευτικών δομών με καινοτόμες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχηματίζοντας «συμπράξεις γνώσης», ενώ θεσμοθετήσαμε ήδη τη δυνατότητα των ΑΕΙ να ιδρύουν δομές επαγγελματικής κατάρτισης διετούς διάρκειας.

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της ανταλλαγής εμπειριών, καλών πρακτικών και της κριτικής για την ΕΕΚ. Σημειώνουμε ότι 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα Erasmus μεταξύ 1987 και 2017. Παρόμοια προγράμματα και δράσεις για την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων για την ΕΕΚ, μπορούν να ενισχύσουν τον εκσυγχρονισμό της. Από την ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από μαθητές και σπουδαστές που έχουν συμμετάσχει, βλέπουμε ότι είναι χρήσιμα για την υιοθέτηση καλών πρακτικών και στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

A new start for Vocational Schools

Dear colleagues,

In order to improve the public opinion society has held till now about vocational schools, we implement, among other actions, the program “A new start for Vocational Schools”. This project already runs, in a pilot phase, for first grade students in nine Vocational Secondary Schools.

The aim of the program is to enhance school as a community and further create a link with local society. Through various activities that offer the opportunity for students to improve their self- esteem and become more extroverted. By enhancing creativity, innovation and social responsibility these activities contribute to the formation of a positive image concerning Vocational Schools.

Indicative actions of the project plan are the following:

  1. Outward-looking activities (presentation of students’ works, cultural activities and collaboration with other cultural or social institutions)
  2. Activation – Motivation of actors, directors, artists or experienced technicians or volunteers
  3. Active involvement of the parents
  4. Encouragement of students’ initiatives
  5. Actions which aim at the familiarization of students with the procedures of local community and labour market

22-11-17 Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης και τοποθέτησης εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Πειραματικά ή Πρότυπα Σχολεία

ztlsnjxqke53160c660dd61.jpg 550 400

22-11-17 Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης και τοποθέτησης εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε Πειραματικά ή Πρότυπα Σχολεία 

Το έγγραφο σε μορφή PDF

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00

Είσοδος Δικηγόρων 07:00 - 17:00 

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα τελευταία ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας.)                                       

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top